Alt om rennet

Her finner du alt det praktiske som du trenger å vite før, under og etter rennet.

Husk å gjøre deg kjent med dette i god tid, da sikrer du en best mulig dag i fjellet - og husk at renndagen er lørdag 23. mars :-)

Rennets formål

Valdres byr på unike fjellbaserte skiopplevelser. Gjennom deltakelse i dette rennet, ønsker vi å gi deg muligheten til å oppleve Valdres på sitt beste og er vi heldige går du hele turen med solen i ansiktet.

Rennet gjennomføres basert på frivillig innsats fra Skrautvål IL, Leirin Skiløyper og Aurdal og Kruk Løypelag og andre gode hjelpere som stiller opp for at du skal få en best mulig opplevelse med startnummer på brystet.

Overskudd fra rennet går utelukkende til preparering av skiløyper og barne- og ungdomsskiidrett. Bli med og bidra til det gode formål.

 

Påmelding

Ordinær påmelding 21. november 2023 - 8. mars 2024.

NYTT 14. mars: Fordi været vil være usikkert i helgen før rennet (Birken helgen), vil vi gi mulighet til etteranmelding helt frem til rennstart. Værprogrnosene for renndagen vår er gode og du kan følge både progonsen og utviklingen på vår værside. Etteranmelding koster 150NOK ekstra. Gå til påmelding

Deltakere

Gå til påmelding, der finner du hele deltakerlisten

 

Klasser

Beitostølen - Aurdal 67km på tid, klasser kvinner og menn 16-20 (yngre kan stille i klassen), 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80

Beitostølen - Aurdal 67km uten tid, ingen aldersgrense

Skrautvål - Aurdal 32km uten tid, ingen aldersgrense

 

Skiforsikring / skilisens

Forsikring / lisens er deltagers ansvar. Engangslisens legges til i selve påmeldingen, dersom du har helårslisens kan du se bort fra dette.

 

Rennkontor / henting av startnummer

Utlevering av startnummer skjer

Fredag 22.mars:

på Menighetshuset, Middelskulevegen 11 i Aurdal (det røde bygget ved siden av Aurdal kirke, rett ved E16) fra kl 12.00 til kl 21.00

Ta av fra E16 her (bilde fra sør mot Fagernes):

Lørdag 23. mars:

Velkomstsenteret på Beitostølen fra kl 07.30 for de som skal starte fra Beitostølen. Her er det rennkontor med startnummerutdeling og toaletter. Når du har sikret deg startnummer, kan du gå til Lodge 900 i etasjen over og gjøre dine siste forberedelser før du går til start i alpinbakken rett utenfor.

På Valdres skisenter, Skrautvål fra kl 08.45 for de som skal starte fra Skrautvål

NB! Fest startnummer godt synlig på brystet

For transport av bagasje til målområdet, se punktet «Returbagasje»

Rennregler

Norges Skiforbunds regler for turrenn gjelder for arrangementet.

All påmelding er bindende. Ingen del av startkontingenten blir refundert selv om den påmeldte av ulike årsaker (sykdom osv.) ikke kan delta. Deltakere som ikke følger renn reglene kan bli diskvalifisert.

 

Stil art

Rennet går i klassisk stil. Alle løpere oppfordres til å ta vare på klassisksporet underveis så langt det er mulig slik at forholdene blir best mulig for alle løpere.

 

Hund

Det er ikke lov å ha med hund i rennet da det både øker risiko for uhell samt ekstra slitasje av selve skisporet.

 

Distanse Beitostølen - Aurdal

Lørdag 23. mars: Beitostølen - Aurdal 67 km klassisk stil, med tidtaking
Fellesstart fra Beitostølen i skibakken Olaheisen ovenfor Lodge 900 kl 09.15 og målgang på Aurdalsåsen Skistadion (i bunnen av gamle Danebubakken)

Lørdag 23. mars: Beitostølen - Aurdal 67 km klassisk stil uten tidtaking
Fri start fra Beitostølen i skibakken Olaheisen ovenfor Lodge 900 mellom kl 08.00 og 09.00 og målgang på Aurdalsåsen Skistadion (i bunnen av gamle Danebubakken). Vi understreker at INGEN uten tidtaking må starte fra Beitostølen ETTER kl 09.00. Bakgrunnen er at racerne i front av fellesstarten skal ha "fri bane" i første del av rennet hvor de går mer samlet enn senere i rennet samt at man skal gå en svært lang distanse og vi som arrangør må holde mannskapet i arbeid oppe i fjellet veldig mange timer.

Rennet støttes av turistnæringen på Beitostølen som stiller Velkomstsenteret til disposisjon lørdag morgen for startnummerutdeling, toalettbesøk og forberedelser. Når du har sikret deg startnummer, kan du gå til Lodge 900 i etasjen over og gjøre dine siste forberedelser før du går til start i alpinbakken rett utenfor.

For transport av bagasje til målområdet, se punktet «Returbagasje»

NB! ANBEFALT FYSISK FORM:

Vi har sperretid på Nythun, Kruk kl 15.30 etter at godt og vel 50 km er gått. Det vil si at med starttid kl 09.15 må du prestere en marsjfart på ca 8,2 km/t for å unngå å bli tatt ut av løpet på Nythun, et fint treningsmål på vinterens skiturer.

Det settes opp busstransport fra Nythun til målgang Danebu, Aurdal

 

Distanse Skrautvål - Aurdal

Lørdag 23. mars: Skrautvål - Danebubakken 32 km klassisk stil, uten tidtaking
Fri start fra Valdres Skisenter, Skrautvål mellom kl 09.45 og 10.45 og målgang på Aurdalsåsen Skistadion (i bunnen av gamle Danebubakken)

For transport av bagasje til målområdet, se punktet «Returbagasje»

 

Seeding

Rennet har ingen seeding. De fleste deltakerne på fellesstarten på Beitostølen vil ikke være opptatt av å stå i fremste rekke ved startstreken :-) Dette gjør det nokså enkelt for de mest ambisiøse å finne seg en perfekt startposisjon.

 

Tidtaking

Tidtakerbrikken er en integrert del av startnummeret. Egne brikker skal ikke brukes.

 

Premier

Vi kårer en "topp 3 pall" i hver årsklasse for de som går på tid, du vil få utdelt premien direkte etter målgang.

Alle deltakere får utdelt en fin VSM pin henting av startnummer, den har utforming som logoen for rennet som du ser på nettsiden.

 

Påkledning - VIKTIG

Rennet går i fjellet og været kan skifte raskt. Det er påbudt å gå med sekk, bør minst inneholde vindtette klær, ekstra votter og skismurning. Rennet har ingen vektkontroll.

 

Mat/drikkestasjon

Øysterli 7km
Sælsstølen 18 km
Vangsjøen 31 km
Juvike 38 km
Skardåsen 43 km
Nytun/Kruk 51 km
Pilset 57 km
Mål 67 km

Det serveres sportsdrikk, vann, banan, boller og energibarer. På Nythun får du deres berømte boller. På Pilset får du også cola og salte chips.

Vi legger opp til å ha ekstra staver tilgjengelig på mat/drikkestasjonene, men kan ikke garantere tilgjengelighet

 

Målområdet

Målområdet er det nye Aurdalsåsen Skistadion på Aurdalsåsen. Den ligger i bunnen av Danebubakken og like i nærheten av Danebu Kongsgaard. Det er viktig at alle løpere har startnummer synlig på brystet. Dette gjelder spesielt løpere som går på tid, for å sikre korrekt registrering. 

 

Mat og drikke i målområdet

Hver løper vil få utdelt drikke og energibarer ved målgang.

I tilknytning til selve målområdet vil det være et oppvarmet "Popup Lokalmat telt". Stikk innom og smak grillede pølser, søtbakst fra Bakeriet i Valdres og spennende drikke fra Små Vesen - mot betaling og i god stemning :-)

Serveringsaktiviteten gjennomføres på utsiden av selve rennet, i tråd med Skiforbundets regler.

 

Transport og parkering

Parkeringsmulighetene på Aurdalsåsen er noe begrenset, og vi oppfordrer derfor alle til å unngå unødvendig bilbruk her denne dagen. Vær ute i god tid før bussavgang.

Du bestiller buss som en del av registreringen av din påmelding, busskostnaden inngår som en del av startkontigenten.

For distansen Beitostølen – Danebu går det buss fra Aurdalsåsen:

 • Aurdal Fjellpark 07.00
 • Danebuvegen v/mål 07.05
 • Ravangskollen 07.10
 • Damtjern 07.10
 • Aurdal Kirke 07.20
 • Leira E16, holdeplass ved rundkjøring 07.30
 • Fagernes, Fagernes Skysstasjon 07.35
 • Heggenes v/Coop 07.55

For distansen Skrautvål – Danebu går det en buss fra Beitostølen og annen buss fra Aurdalsåsen.

 • Beitostølen sentrum (bussholdeplassen vis a vis Lodge 900) 08.30
 • Heggenes v/Coop 08.45
 • Danebuvegen v/mål 08.45
 • Ravangskollen 08.50
 • Damtjern 08.50
 • Aurdal Kirke 09.00
 • Leira E16, holdeplass ved rundkjøring 09.10
 • Fagernes, Fagernes Skysstasjon 09.15

 

Returbagasje

Du leverer bagasjen på buss på Beitostølen (bussholdeplassen vis a vis Lodge 900) samt på bilhenger på Valdres Skisenter, Skrautvål, begge merket RETURBAGASJE. Pass på å merke bagasjen din tydelig, bruk bagasjelappen som du får utdelt sammen med startnummeret. Husk å pakke vanntett da bagasjen oppbevares utendørs. Bagasjen hentes igjen i målområdet.

 

Returbusser til Beitostølen etter rennet

Ca hver halvtime mellom kl 15.00 og 18.00, eller når bussene fylles opp. 

NB! Returbussen mot går ikke oppom Skrautvål Skisenter. Vi oppfordrer de som starter rennet der om å sette egen bil ved et av stoppestedene for bussene som kjører til startstedene om morgenen, og benytte returbuss tilbake dit på ettermiddagen.

 

Miljø

Vær vennlig å ikke kaste søppel i løypa. Ta med søppel til nærmeste matstasjon.

 

Brutte løpere / sperretid

Er du uheldig å må bryte rennet av en eller annen grunn er det svært viktig at du melder ifra om dette slik at vi kan sjekke deg ut av rennet, og vet at du er i god behold. Si fra til nærmeste funksjonær, eller send sms til Oddvin Bakkene på tlf 47859613

Løpere som passerer Nythun senere enn 15.30 tas ut av rennet og får tilbud om transport til målområdet. Vi oppfordrer alle til å være realistiske om egen fysisk form. Det blir sørget for transport av alle fra Juvike og Nytun som føler seg for slitne til å fortsette.

 

Sikkerhet

Vær varsom i utforkjøringer og ved kryssing av vei. Dette gjelder spesielt ved Nythun (matstasjon) der løypa krysser Steinsetbygdvegen - VIS HENSYN!

Ved ulykke/uhell kontakt Nord-Aurdal Røde Kors Hjelpekorps på telefon: 915 20 899 eller Øystre Slidre Hjelpekorps på telefon 916 02 762. Disse kjører scooterpatruljer bak siste løper. Hjelpekorpset vil ha hjertestarter på Nythun.

 

Værforhold og føre

Følg med på værutviklingen frem til start her

 

Vær- og føreforbehold

Dersom forholdene er slik at rennets jury mener det er for stor risiko for løperne å ta seg frem over fjellet, tas det forbehold om rett til å avbryte/avlyse, eventuelt utsette rennet eller starttidspunkt på kort varsel.

 

Protestfrist

En protest må foreligge innen 15 minutter etter publisering av uoffisiell resultatliste for hver klasse. Protesten skal være skriftlig og et gebyr på kr 250,- skal betales når protesten leveres på rennkontoret.

 

Sykdom, kan ikke stille til start

Vi refunderer ikke startkontingenten ved sykdom. Du må prøve å få solgt nummert til noen andre – omregistrering gjøres på EQ timing.

 

Skiprepping /valg av smøring

Sportsforretninger på Fagernes og Beitostølen tilbyr skiprepping.

Følg med her for smøretips, per 22. mars kl 20.15 (tipset kan endre seg frem til renndagen):

Det ligger an til tørrvoks føre med finkornet tørr snø og slik sett nokså lett å oppnå feste. Det fine været på fredag har ikke smeltet/omdannet den tørre nysnøen. Følg med på værutviklingen i løpet av natten, og ta beslutning for festesmurning og legg den på lørdag morgen. 

Vær obs på at det kan bli behov for varmere festesmurning fra Vangssjøen og videre mot mål ettersom man begynner å bli sliten og dersom temperaturen stiger utover formiddagen.

Du kan selv følge med på værutviklingen frem til start på værsiden vår.

Festesmurning:

 • Rubb festesonen godt med slipepapir #100
 • Varm inn et tynt lag med Swix VP30 basevoks eller lignende, avkjøles
 • Anbefaling:
  • Legg deretter 3 tynne lag Swix VP40/V40/blå eller lignende
 • Alternativ:
  • Legg deretter 2 tynne lag Swix VP40/V40/blå eller lignende
  • Legg deretter 1 lag Swix VP45/V45/blå extra eller lignende
 • Ha med Swix VP55/V55/violett eller lignende på turen
 • Ha med universal klister på turen (liten sannsynlighet for at du vil få bruk for den)

Glismurning: Swix PS7 Violet, -2°C/-8°C eller lignende

Struktur: medium slip

 

Type skismurning

Rennet har en bærekraftig miljøprofil og det er ikke lov å bruke fluor holdig smurning. Vi baserer oss på  Skiforbundets regler for klassene tom. 16år for årets sesong.

 

Påmeldt feil distanse/klasse, ønsker å endre dette

Dette kan du endre selv ved å logge inn på EQ Timing påmeldingssiden

 

Glemt å bestille transport ved påmelding eller ønsker å endre transportbestillingen

Dette kan du endre selv ved å logge inn på EQ Timing påmeldingssiden

 

Dusj/garderobe

Rennet tilbyr ikke dusjmuligheter, men det vil være innvendige omkledningsmuligheter i målområdet. Husk å ha tørt ulltøy tilgjengelig i målområdet ved ankomst!

 

Overnatting

Du kan velge mellom overnattingssteder for enhver smak i Valdres, under finner du et utvalg.

Aurdal Fjellpark - nær målområdet

www.aurdal-fjellpark.no

Beitostølen - nær startområdet

www.beitostolen.com/overnatting/

Danebu Kongsgård - nær målområdet

www.danebu.no            

Nythun - ved nest siste drikke/mat stasjon

www.nythun.com

Scandic Valdres, Fagernes

Scandic Valdres

For utfyllende muligheter, ta en titt på Velkommen til Valdres - Valdres

 

Bilder/film

Det vil bli tatt bilder/video i forbindelse med arrangementet. Bildene kan bli benyttet for å promotere rennet. Presse/media og andre aktører kan også benytte disse bildene. Dersom du som deltaker ønsker å reservere deg mot slik bruk, ta kontakt med Rennkontoret på Beitostølen eller Valdres Skisenter.

Vi oppfordrer alle til å dele bilder på Instagram og tagge med #valdresskimaraton eller sende til post@valdresskimaraton.no 

Lykke til på årets vakreste skitur over fjellet 😊

Ikon løype 67 km

For deg som vil gå Valdres på langs.

Løypa er en klassiker mellom Beitostølen og Aurdal, mellom vakre Valdres fjell og mål på Aurdalsåsen skistadion. Underveis er det syv drikke-/matstasjoner underveis; Øysterli 8km, Sælsstølen 18 km, Vangsjøen 31 km, Juvike 38 km, Skardåsen 43 km, Nythun/Kruk 51 km, Pilset 57 km samt i mål etter 67 km

Les mer om distansen

Ikon løype 32 km

Turdistansen for deg som vil nyte en flott skidag i fjellet, men som synes 67km blir for langt.

Løypa går fra Skrautvål til Aurdal, med start på Valdres skisenter, over vakre Skardåsen og mål på Aurdalsåsen Skistadion. Underveis er det drikke-/matstasjoner på Skardåsen 8 km, Nythun/Kruk 15 km, Pilset 22 km og i mål 32 km

Les mer om distansen